點樣睇巴士到站預報?唔需要用嗰 3 間巴士公司充滿廣告嘅 APP!

資訊

這篇文章以粵語 / 廣東話撰寫。

相信大家呢排都搭多咗巴士,而少咗搭黨鐵。

不過呢,搭巴士遇到嘅問題,其中之一就係唔肯定部巴士幾時到喇!

巴士到站時間預報喺幾年前就開始有,不過巴士公司就唔多想無償提供呢方面嘅服務。佢哋會喺自家 APP 入面加入好多非常擾民嘅廣告,包括最煩嘅彈窗式廣告。

係,我就係講緊九巴 KMB、龍運 LMB、城巴、新巴,佢哋嗰 APP 簡直係反人類,又慢又多廣告。

筆者就打算係呢篇文章,講下唔用嗰啲鬼咁多廣告嘅巴士 APP,而又睇到到站預報嘅替代第三方 APP 喇。

第三方巴士 APP

呢篇文就只會講 Android 同 iOS 上嘅巴士 APP。如果你用緊 Google、Apple、Samsung、HTC、Sony、LG 呢啲牌子嘅智能電話的話,以下嘅 APP 都會啱你使嘅。

如果你咁啱係用緊 Symbian、Windows Phone、Ubuntu Touch 或者 Sailfish 嘅手提電話系統嘅話呢,咁呢篇文就唔多適合你喇,你要用返網頁睇巴士到站預報先得。

Press F to pay respects to those phone users.
Press F to pay respects to those phone users.
截圖來自《Call of Duty 使命召喚》

首先就講咗兩個系統上都有嘅 APP 先啦。

Android 同 iOS 都有嘅 APP,aka「跨平台」

  1. Moovit(Google PlayApp Store
  2. Citymapper(Google PlayApp Store
  3. Google Maps(Google PlayApp Store

Android 獨有

  1. BusETA(Google Play

iOS 獨有

  1. EasyBus(App Store
  2. HK Bussez(App Store

咁邊個巴士 APP 好用啲?

errrr… 筆者呢排比較忙,主要係懶,呢 part 就唔寫住先喇。

如果你想知嘅話呢,喺下面 comment 啦!Buy me a coffee 都會有幫助的!

願景

呢篇文旨在畀大家知道有更多嘅巴士 APP 可以揀,加埋都有 6 個 APP 可以揀,幾多選擇架。等大家可以搭巴士時有更好嘅體驗之餘,希望推動到巴士公司改善佢哋自己既 APP,甚至長遠會進一步做好啲 Open Data 開放資料畀開發者做啲好玩嘅應用程式。

至於 Open Data

我見新巴、城巴,甚至新大嶼山巴士公司都有提供 API 畀開發者用,我冇深入去睇夠唔夠好用,不過都起碼有;九巴呢間公司就真係完全冇畀,以前仲試過禁止啲開發者用佢哋既資料整到站預報 Telegram Bot。

城巴:https://data.gov.hk/tc-data/dataset/ctb-eta-transport-realtime-eta

新巴:https://data.gov.hk/tc-data/dataset/nwfb-eta-transport-realtime-eta

城巴、新巴、新大嶼山巴士:https://data.gov.hk/tc-data/dataset/hk-ogcio-st_div_04-transport-bus-route-list-and-eta-spcific-bus-stop

九巴咁既態度真係窒礙咗唔少開發者,譬如小熊工作室就因爲九巴遲遲唔開放資料,而將佢既巴士 APP 下架。

但最大的問題是九巴並未開放 API 予運輸署

《流動巴士版圖目前狀態》—— 小熊工作室


Also published on Medium.

喜歡尋找網絡上的趣聞,搜刮最新的網絡資訊, 現就讀香港公開大學。

發表迴響